szélvédő károsodásának típusai

Szinte minden modern autót "triplex" nevű laminált szélvédővel gyártanak. Ha egy kő nekiütközik, csak a külső réteg sérül. A hiba mértékétől függően a sérülés több fő típusra oszlik:

 • 1-es szintü sérülés:
  Ez egy viszonylag kisebb sérülés, amely az üvegen felhős területként jelentkezik. A hibát kemény tárgyakkal vagy kopott ablaktörlő lapátokkal való érintőleges ütközés okozza. A kisebb karcolások polírozással kiküszöbölhetők.
 • 2-es szintü sérülés:
  A külső réteg kisebb sérülése, amely apró, néhány mikron vastagságú csíkokban nyilvánul meg. Az apró karcolások polírozással eltávolíthatók az üveg felületéről.
 • 3-es szintü sérülés:
  Akkor fordul elő, amikor apró kövek csapódnak a szélvédőbe. Ez a szélvédő nem túl súlyos sérülése, amely egy kb. 1 mm mélységű, sekély hiba formájában jelentkezik. A külső réteget nem szúrja át.
 • 4-es szintü sérülés:
  A szélvédő sérülése a külső réteg kilyukadásakor. A sérülések túlnyomórészt kör alakúak, és néha hólyagosodást, "pókhálót" és "csillagokat" tartalmaznak. A szakszerű javítás kötelező.
 • 5-es szintü sérülés:
  Ez a szélvédőn egy kő által okozott sérülés, amely jelentős hibákat okoz a felületen. Leggyakrabban ezek a chipekből erednek. Az üveg javítása vagy teljes cseréje szükséges.